La Dama i l’Unicorn

LA DAMA I L’UNICORN és un pòdcast especialitzat en dansa. Ens interessen especialment les danses urbanes, la seua posada en escena, els processos creatius i els reptes que troben lxs creadorxs a Catalunya, tot i que  no s’exclouen altres llenguatges de la dansa, ja que els llenguatges del moviment emprats per lxs creadorxs en dansa a Catalunya estan actualment molt hibridats. És per això que el projecte es duu a terme amb la complicitat del Hop Festival, en tant que festival representant de les danses urbanes a escena i carrer a Catalunya.

Lxs creadorxs provinents de les danses urbanes a Catalunya fa anys que recorren un camí que ha estat tan inhòspit com fèrtil, encara precaritzat alhora que una font d’inspiració i un focus cap al que han dirigit la mirada diversxs creadorxs d’altres llenguatges escènics. Desafortunadament, lxs creadorxs urbanes que traslladen les seues inquietuds a escena tenen pocs espais on poder entrar en detall en la reflexió que es desprèn de la seua obra artística.

Actualment, lxs creadorxs provinents de les danses urbanes no tenen un espai on poder aprofundir en les reflexions que es desprenen de les seues creacions. Sovint, com a altres companyes de professió, se’ls hi fan petites entrevistes que no ofereixen un espai ampli per la reflexió, el diàleg i la conversa. Sovint, els espais de què disposen per promocionar els seus espectacles o divulgar sobre els seus processos són acotats de temps o enfocats a una promoció generalitzada que no permet entrar en el detall o desenvolupar la visió de l’artista al complet.

Lxs creadorxs, ballarinxs, coreògrafxs, se senten constantment definidxs de manera externa, per agents externs no especialitzats en dansa, que sovint contribueixen a solidificar algunes creences estereotipades sobre la dansa i lxs ballarinxs, que cauen en errors comuns i que no s’apropen a la praxis quotidiana de la dansa. De tota esta inquietud naix la necessitat de definir-nos des de dins, de donar-nos l’espai que mereixem, l’espai que mai hem tingut perquè mai ha estat creat.
És per això que LA DAMA I L’UNICORN vol ser un espai on la dansa, el cos i el moviment siguen els protagonistes, on lxs artistes puguen desenvolupar amb complexitat el seu pensament, les seues troballes, les seues investigacions, al mateix temps, amb la oluntat de difondre els processos creatius i altres punts colindants que poden interessar a qualsevol tipus d’artista.

Este és un espai sagrat on parlem de creació, art, cos, moviment, dansa. Pensem i dialoguem, compartim processos i punts de vista, intercanviem perspectives de ballarina a ballarinxs. Aquí es fan les entrevistes que la directora sempre ha desitjat escoltar.

Les tapisseries que donen títol a este pòdcast presenten una dama en la intimitat d’una illa situada en un espai imaginari. Envoltada de mil flors i alguns animals salvatges, la dama és representada en un recorregut pels cinc sentits fins a arribar a un sisè que encara avui dia és un misteri hermenèutic sota el lema «Mon Seul Désir». L’única companyia que té esta figura és una minyona i un unicorn, amb qui interactua de manera directa i apacible, les úniques altres figures a qui es permet entrar en este espai de soledat i introspecció.

En esta illa de soledat, anirem deixant-vos-hi entrar, com si poguésseu espiar esta dama en conversa amb els seus unicorns. 

LA DAMA I L’UNICORN vol. 1 KIKO LÓPEZ


Un projecte de Verònica Hernández Royo

Coreògraf, creador convidat: Kiko López

Vídeo: Marc Costa

Amb el suport de Hop Festival

Espai: Pla Roig