Flor de Maig

Flor de Maig

Flor de maig és una nova mirada a la tradició des d’una perspectiva postmoderna, la fusió de llenguatges on la dansa d’arrel n’és la base i es transforma a través del diàleg amb la dansa urbana i contemporània.

Un dels objectius principals de la peça és reactualitzar la lectura que es fa de la dansa d’arrel i la tradició. Per aquest motiu la narrativa de la peça parteix d’una llegenda coneguda des de la infància pels coreògrafs, La Dama de Can Fàbregues (també coneguda com la Cova del Bolet), per donar-li una nova interpretació des de les preocupacions que ens ocupen en l’actualitat.

Creiem en la importància de reinterpretar la tradició catalana popular i actualitzar-la en un espectacle dansat, per tal de posar cos a tot aquest imaginari i fer-la útil per a les noves generacions.

La peça pren cos amb la llegenda de La Dama de Can Fàbregues, vinculant-la amb diversos elements de la tradició popular: el Ball de Gitanes de Vilafranca, l’Arbre de maig i les flors de maig. Existeixen diverses versions de la llegenda, totes amb un element comú: la submissió de la dona, concepte que es vol capgirar per a llegir-lo des d’una perspectiva de gènere contemporània.

Dins la peça també es dóna pes a la tradició de l’arbre de maig, que es remunta a l’època medieval. Un ritual per a la veneració dels esperits de la naturalesa, amb l’objectiu d’aconseguir, a partir del sacrifici d’un arbre, que el conjunt oferís un any de prosperitat i abundància. Aquest element es veu representat mitjançant l’experimentació i nova investigació dels Balls de cintes.

Amb una forta base de dansa popular, aquests peça utilitza la fusió d’estils i cultures del moviment, donant pas a una nova manera d’interpretar la dansa popular, portant-la al terreny del llenguatge de les danses urbanes i més experimentals.

Fitxa Artística

Coreografia i direcció

Xavi Gumà
Verònica Hernández Royo

Ballen

Eva Rosinach
Íria Llena Gasol
Marta Gómez
Sergi Roldan
Xavi Gumà

Verònica Hernández Royo

Música
Nexart Percussion i Samantha Collado

Mescla
Àlex Casals

Disseny de vestuari
Xavi Gumà
Verònica Hernández Royo

Confecció de vestuari
Taller Antònia

Disseny de llums
Jordi Pérez (Lightin Lab)

Assessorament dansa d’arrel
Bernat Gumà
Carles Janer
Adriana Monté

Coproducció
Fira Mediterrània (Obrador d’Arrel)
Pla d’Impuls

Fem Dansa APDC
Ajuntament Sant Pere Riudebitlles
Generalitat de Catalunya


Suport a la creació
Hop Festival
L’Espona Centre de la
Dansa Tradicional Catalana
L’Estruch: fàbrica de creació

Estrena Fira Mediterrània de Manresa 2022 (Olga Segura Fotografia)

Jordi Bordes
Jordi Bordes

Escanyar el que es veu inaccessible

Llegeix la crítica completa que el periodista Jordi Bordes va escriure a recomana.cat sobre Flor de Maig en el següent botó.

Agents Culturals Involucrats

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, projecte subvencionat – Subvencions per a la producció d’espectacles i d’exposicions relacionats amb la cultura popular i tradicional

Nexart Percussion. Composició i percussió. Companyia artística de percussió i dansa. 1er premi Llavatraka 2017 i 2018, actuació al MAC Festival – Espectacle Limitless dins el showcase «El ritme del carrer» a La Mercè 2020 (Barcelona)

Carles Janer. Assessoria en Dansa d’Arrel. Actual director de l’Esbart Rocassagna de Gelida i director de l’Escola de Dansa de l’Esbart de Rubí. Mebre de Corpus Dansa.

Adriana Monté. Assessoria en Dansa d’Arrel.

Bernat Gumà. Assessoria en Dansa d’Arrel i ball de gitanes de Vilafranca.

Samantha Collado. Composició, arranjament i veu. Cantant membre del grup vocal In Crescendo i Investigadora doctoral en psicoacústica (UB). Actualment iniciant la seva carrera muscial en solitari.

Residència a l’Espona, Centre de la Dansa Tradicional Catalana.

Residència SINAPSI a HOP Festival.

Coproducció de l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, Fem Dansa Crea de l’APdC.

Peça inclosa a l’Obrador d’arrel de la Fira Mediterrània i estrena a la Fira Mediterrània 2022.

Residència d’investigació a L’Estruch, Fàbrica de creació de les arts en viu de Sabadell.