Flor de Maig

Flor de maig és una nova mirada a la tradició des d’una perspectiva postmoderna, la fusió de llenguatges on la dansa d’arrel n’és la base i es transforma a través del diàleg amb la dansa urbana i contemporània.

Un dels objectius principals de la peça és reactualitzar la lectura que es fa de la dansa d’arrel i la tradició. Per aquest motiu la narrativa de la peça parteix d’una llegenda coneguda des de la infància pels coreògrafs, La Dama de Can Fàbregues (també coneguda com la Cova del Bolet), per donar-li una nova interpretació des de les preocupacions que ens ocupen en l’actualitat.

Creiem en la importància de reinterpretar la tradició catalana popular i actualitzar-la en un espectacle dansat, per tal de posar cos a tot aquest imaginari i fer-la útil per a les noves generacions.

La peça pren cos amb la llegenda de La Dama de Can Fàbregues, vinculant-la amb diversos elements de la tradició popular: el Ball de Gitanes de Vilafranca, l’Arbre de maig i les flors de maig. Existeixen diverses versions de la llegenda, totes amb un element comú: la submissió de la dona, concepte que es vol capgirar per a llegir-lo des d’una perspectiva de gènere contemporània.

Dins la peça també es dóna pes a la tradició de l’arbre de maig, que es remunta a l’època medieval. Un ritual per a la veneració dels esperits de la naturalesa, amb l’objectiu d’aconseguir, a partir del sacrifici d’un arbre, que el conjunt oferís un any de prosperitat i abundància. Aquest element es veu representat mitjançant l’experimentació i nova investigació dels Balls de cintes.

Amb una forta base de dansa popular, aquests peça utilitza la fusió d’estils i cultures del moviment, donant pas a una nova manera d’interpretar la dansa popular, portant-la al terreny del llenguatge de les danses urbanes i més experimentals.

Fitxa Artística

Coreografia i direcció

Xavi Gumà
Verónica Hernández Royo

Ballen

Eva Rosinach
Íria Llena Gasol
Sheila Guzu
Marta Gómez
Sergi Roldan
Xavi Gumà

Verònica Hernández Royo

Música
Nexart Percussion i Samantha Collado

Suport a la creació
Hop Festival
L’Espona Centre de la
Dansa Tradicional Catalana
Fira Mediterrània (Obrador d’Arrel)
Pla d’Impuls
L’Estruch: fàbrica de creació

Agents Culturals Involucrats

Nexart Percussion. Composició i percussió. Companyia artística de percussió i dansa. 1er premi Llavatraka 2017 i 2018, actuació al MAC Festival – Espectacle Limitless dins el showcase «El ritme del carrer» a La Mercè 2020 (Barcelona)

Carles Janer. Assessoria en Dansa d’Arrel. Actual director de l’Esbart Rocassagna de Gelida i director de l’Escola de Dansa de l’Esbart de Rubí. Mebre de Corpus Dansa.

Samantha Collado. Composició, arranjament i veu. Cantant membre del grup vocal In Crescendo i Investigadora doctoral en psicoacústica (UB). Actualment iniciant la seva carrera muscial en solitari.

Residència a l’Espona, Centre de la Dansa Tradicional Catalana.

Residència SINAPSI a HOP Festival.

Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, Fem Dansa Crea de l’APdC.

Peça inclosa a l’Obrador d’arrel de la Fira Mediterrània i estrena a la Fira Mediterrània 2022.

Residència d’investigació a L’Estruch, Fàbrica de creació de les arts en viu de Sabadell.