Sanguinària

Sanguinària

MANIFEST SANGUINARI

Recloses a les nostres cases, hem tingut cura de l’espai, dels cossos de la nostra família, dels fetus, dels vells. Hem abrillantat les teues armes, hem cuinat el teu menjar, t’hem nodrit per dins i fora, t’hem estimat, t’hem donat el pit. Hem netejat les finestres, hem planxat la roba, hem polit les joies, hem vist el paisatge que ens estava prohibit, hem anel·lat sortir a respirar, hem desitjat ser homes, viure com els homes, cridar com els homes.

Hem cosit els nostres vestits, hem agafat les nostres atxes, ens hem calçat les botes i hem sortit a defensar esta ciutat. Hem sorit a conquerir casa nostra. Hem sortit a reclamar este terreny, on no ens pots ferir perquè no hi pots entrar. Et prohibim els nostres murs i et neguem el nostre jardí. Hem aixecat una torre, hem protegit la terra amb encanteris i màgia, hem presagiat la teua mort, hem heretat una sang.

És el nostre dret i deure protegir el nostre cor, cuidar-lo de tu, amagar-lo de tu. És el nostre dret i deure caminar a ritme de marxa cap a l’únic lloc on ens pots fer front, l’únic lloc on podràs vore’ns la cara i hauràs de repetir davant totes les mares, totes les iaies, totes les jutgesses, les mentides amb què t’has omplert la boca.

Amb corones sortim al carrer, cobertes de joies, tapades amb teles, forjades amb armes i paraules que s’han tornat contra tu. Lligams de sang, herències cosides als nostres noms, atxes de ferro, sols i trons vesteixen l’esquadró de dames. No pots ferir-nos, no pots passar. Érem teues, ara contra tu. Érem poques, ara contra tu.

Esta és la nit sanguinària que nombra la nova era, que invoca les mortes, que les reviu com espurnes saltant d’una foguera, que els presta el nostre cos per a escopir-te, per a cridar-te. Regalem les nostres cames perquè puguen ballar a la voreta del foc, creuar rius, saltar muntanyes i recuperar el seu record, netejar la memòria. Esta és la nostra aliança, nova i eterna. Esta és la nit més sanguinària i la tacarem sencereta de roig.


Teaser versió sala
(Marc Costa)

Sanguinària versió sala (Olga Segura)

 
El token de actualización de Google Photos no es válido. Por favor, identifícate desde Photonic → Authentication.
Error encontrado durante la identificación:
{
  "error": "invalid_grant",
  "error_description": "Token has been expired or revoked."
}
Mira aquí para la documentación.

Sanguinària versió carrer (Cpiconvisuals)

 
El token de actualización de Google Photos no es válido. Por favor, identifícate desde Photonic → Authentication.
Error encontrado durante la identificación:
{
  "error": "invalid_grant",
  "error_description": "Token has been expired or revoked."
}
Mira aquí para la documentación.

CAT

SANGUINÀRIA és una peça de dansa que naix de la llegenda/fet històric de l’Ordre de l’Atxa de les dones de Tortosa. Basculant entre fantasia i realitat, la tradició existeix ben arrelada i constitueix un motiu d’orgull des de l’origen de les tortosines, en una época en què ni tan sols era imaginable parlar de feminisme. Les quatre ballarines de Cia La Dama posen cos a estes dones que transiten els intersticis entre el món de les vives i les mortes, com un exèrcit armat a ritme de pasodoble. L’espai sonor és un crit de guerra que revisita l’actual himne de la ciutat, partint del pasodoble i duent-lo cap als sons urbans que marquen el pas d’estes soldats en una marxa militar que fa traspassar les parets de la llar i resituar estos espectres a l’avantguarda del combat.

FITXA ARTÍSTICA

Idea original, direcció i dramatúrgia: Verònica Hernández Royo

Coreografia: Verònica Hernández Royo juntament amb les ballarines

Ballarines: Aina Ortega, Marta Gómez, Nerva Sánchez i Verònica Hernández Royo

Assistència coreogràfica: Itxa Sai Mediavilla i Tina Martí

Música: Sandra Monfort

Produït a: Dorm Records

Text: Sandra Monfort i Verònica Hernández Royo

Disseny de vestuari: Marta Gómez i Verònica Hernández Royo

Confecció de vestuari: Studio Diabla i Verònica Hernández Royo

Disseny d’il·luminació: Artis Díaz Barbagli

Amb el suport de: Ajuntament de Tortosa, Consell Comarcal del Baix Ebre, Centre Cívic Can Verdaguer

Agraïments: Escola Sant Cugat, Lo Planter, escola de ball, cant i música popular, Jordi Bonilla, Escola Municipal de Música de Tortosa, Albert Curto, Arxiu Històric Tortosa, Quim Melchor, Departament de Cultura Ajuntament de Tortosa, Jordi Fosas, Marina Escoda, Carles Janer, Adriana Monté Rodríguez.

HISTÒRIC DE REPRESENTACIONS

28/08/24 estrena absoluta versió carrer en el marc de les Festes de la Cinta ’24 a Tortosa

20 i 21/09/24 estrena versió sala en el marc «Tradició i contemporaneïtat» dins de l’ALIANSAT 23/24 al SAT! Teatre, Barcelona

27/10/24 versió sala en el marc del Hop Sant Andreu, organitzat pel Hop Festival al Centre Cívic Bon Pastor, Barcelona

CAST

SANGUINÀRIA es una pieza de danza que nace de la leyenda del Orden del Atxa de las mujeres de Tortosa. Basculando entre fantasía y realidad, la tradición existe bien enraizada y constituye un motivo de orgullo desde el origen de las tortosinas, en una época en la cual ni tan sólo era imaginable hablar de feminismo. Las cuatro bailarinas de Cia La Dama encuerpan a estas mujeres que transitan los intersticios entre el mundo de las vivas y las muertas, como un ejército armado a ritmo de pasodoble. El espacio sonoro es un grito de guerra que revisita el actual himno de la ciudad, partiendo del pasodoble y llevándolo hacia los sonidos urbanos que marcan el paso de estas soldados en una marcha militar que las hace traspasar las paredes del hogar y resitúa estos espectros en la vanguardia del combate.

FICHA ARTÍSTICA

Idea original, dirección y dramaturgia: Verònica Hernández Royo

Coreografía: Verònica Hernández Royo junto con las bailarinas

Bailarinas: Aina Ortega, Marta Gómez, Nerva Sánchez y Verònica Hernández Royo

Asistencia coreográfica: Itxa Sai Mediavilla y Tina Martí

Música: Sandra Monfort

Producido en: Dorm Records

Texto: Sandra Monfort i Verònica Hernández Royo

Diseño de vestuario: Marta Gómez y Verònica Hernández Royo

Confección de vestuario: Studio Diabla i Verònica Hernández Royo

Diseño de iluminación: Artis Díaz Barbagli

Con el apoyo de: Ajuntament de Tortosa, Consell Comarcal del Baix Ebre, Centre Cívic Can Verdaguer

Agradecimientos Escola Sant Cugat, Lo Planter, escola de ball, cant i música popular, Jordi Bonilla, Escola Municipal de Música de Tortosa, Albert Curto, Arxiu Històric Tortosa, Quim Melchor, Departament de Cultura Ajuntament de Tortosa, Jordi Fosas, Marina Escoda, Carles Janer, Adriana Monté Rodríguez.

HISTÓRICO DE REPRESENTACIONES

28/08/24 estreno absoluto versión calle en el marco de las Fiestas de la Cinta ’24 en Tortosa

20 y 21/09/24 estreno versión sala en el marco «Tradició i contemporaneïtat» dentro del ALIANSAT 23/24 en el SAT! Teatre, Barcelona

27/10/24 versión sala en el marco del Hop Sant Andreu, organitzado por el Hop Festival en el Centre Cívic Bon Pastor, Barcelona